connect. experience

osmo/za
11. – 20. marec 2021

Preizkusite se v vznemirljivi vaji v sedmih enostavnih korakih, ki jo je pripravila umetniška inteligenca Rosi Grillmair, mediatorka umetnosti in tehnologij. Lepo vabljeni in ne pozabite svojih pametnih naprav…

Vzpostavite boljšo povezavo z aplikacijami in storitvami, ki so nepogrešljive spremljevalke naših vsakdanjih življenj – še posebej zdaj, v času pretrganih povezav in razdvojenosti.

Bodimo iskreni: aplikacije in storitve so naše sopotnice, spodbujajo nas k osebnostni rasti ter k vključevanju v igro in raziskovanje. V neskončni evoluciji naših potreb, aspiracij, sanj in želja nas poprimejo za roko in nam olajšajo odločitve. Nikoli ne pozabijo spominov, ki smo jih ustvarili skupaj.
Elegantno se prilagajajo našim besedam in kretnjam ter se učijo iz naših nerodnih interakcij in muhastega vedenja. Radovedno opazujejo svet in nam priporočajo najkrajše poti ali pa postrežejo z najbolj sproščujočimi kreativnimi ventili. Zaradi njih naši mehurčki postajajo večji.
Razumevajoče so in prilagodljive, stalno poizvedujejo in iščejo stik z nami. Spodbujajo nas v naših prizadevanjih in nam pomagajo k novim, izjemnim dosežkom. Z nami bedijo in z nami počivajo – karseda nedejavno – pri tem pa nevsiljivo čakajo in poslušajo, kaj nam res leži na srcu. Nobeno vprašanje, postavljeno v tej kontingentni simbiozi, ni nerodno, nobenega vprašanja ni, ki bi bilo preveč naključno. One vedo. Ali pa se bodo vsaj potrudile in se učile.

Vprašajte se: »Kaj bi bil/a brez njih?«

Posamezni vodeni ogledi
četrtek, 11. marca 2021, 17.00–20.00
sobota, 13. marca 2021, 12.00–14.00

Potrebna je rezervacija 20-minutnega termina: https://forms.gle/g816cLmKqYWL81S16

Ogled razstave brez rezervacije termina in vodstva
ponedeljek–petek, 16.00–20.00
sobota–nedelja, 10.00–18.00

Kolofon

Rosi Grillmair:
connect. experience, 2021
rezidenčni projekt

Kuratorka: Maja Burja
Razvoj vmesnikov: Staš Vrenko
Tehnična podpora: Valter Udovičić, Miha Zupan
Oblikovanje logotipa: Maruša Račič
Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, in Zavod Projekt Atol.
Tehnični partnerji: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Rampa Lab – Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova, RogLab
Zahvale: Bashir Bastan, Cristina Cochior, vvvv Community, Luka Frelih, Anže Zorman, Tilen Sepič

S podporo Ministrstva za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Bio

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem Linzu v Avstriji. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje. Ponavljajoča se tema v njenih delih je refleksija človeškega vedenja, družbe in sistemov skozi »programabilne stroje«. Do sedaj je ustvarila več kompleksnih umetniških projektov, npr. kuratorski algoritem Exhy (2015), ki avtomatizirano ustvarja kulturne dogodke, in The Art Retriever (2014), realnočasovno spletno vizualizacijo indeksa vrednosti in vidnosti umetnin, ki je bila razstavljena tudi na festivalu Ars Electronica. Sodelovala je na večmednarodnih umetniških festivalih in razstavah, mdr. v okviru festivlov Ars Electronica (AT), TADAEX Teheran (IR), Medialab Prado (ES), Gwangju Media Arts Festival (KR), amberPlatform (TR) in MKH Wels (AT). Kot predavateljica je sodelovala z organizacijami in kolektivi NODE Forum for Digital Art (DE), D.A.H. Project Shriaz (IR), Kepler Salon Linz (AT), Creative Coding Barcelona (ES), Digitale Welten (DE) in Schmiede Hallein (AT). Magisterij je pridobila na oddelku Interface Cultures Univerze za umetnost in oblikovanje v Linzu (Kunstuniversität Linz, AT). V letu 2019 je bila asistentka na oddelku za računalniško grafiko na Univerzi Johannesa Keplerja v Linzu (AT).