Virtualne (?) prihodnosti, planetarni cilji

osmo/za Ljubljana
20. avgust – 10. september 2023

ISkRA rezidenca za pisce

Ondrej Trhon je pisec, kritik, pedagog in doktorski kandidat na Akademiji za likovno umetnost v Pragi. Zanima ga vse, kar je povezano z virtualnimi svetovi, video igrami in presekom digitalnega in političnega.

Njegovo rezidenčno bivanje pri Projektu Atol in osmo/za v Ljubljani je bilo namenjeno raziskovanju in pisanju o digitalni vizualni kulturi, njenem odnosu do novih planetarnih imaginarijev, ter načinom, kako smo v luči slednjih reartikulirani kot planetarni objekti/subjekti. Tekom rezidence je Trhoň oblikoval osnutek novega eseja, ki raziskuje načine, kako je planetarno postajanje obravnavano v kontekstu računalniške simulacije in video iger. Poleg tega je napisal tudi krajši mnenjski članek za revijo ETC (ki bo objavljen v tretji številki revije) ter nenazadnje izvedel in posnel pogovor s slovaškim umetnikom Andrásom Cséfalvayem in berlinskim umetnikom Simonom Speiserjem, ki bo objavljen v obliki dvo-delnega podkasta na platormi revije Šum.

Podkast sprašuje, kako lahko virtualni svetovi, bodisi igre, VR instalacije in vse drugo vmes, pomagajo oblikovati nov planetarni imaginarij. Kateri afektivni registri lahko te medije okrepijo, oblikujejo ali izkoristijo ter se hkrati izognejo pastem tehnološke rešitvenosti in hladne mašinskosti? Življenji na računalniškem zaslonu in brez njega (stran od tipkovnice) sta prepustni. Kako lahko prekinemo s potrošniško logiko eskapizma in potopitve, o katerih pogosto govorimo v povezavi z virtualnimi resničnostmi, in slednje vzamemo v premislek kot preoblikovalne umetniške medije? Kaj lahko počnejo in česa ne morejo? Kdaj postane interaktivnost breme za poglobljeno premišljevanje?

ISkRA rezidenca za pisce je organizirana v okviru programa More-Than-Planet. Spremlja poletno šolo ARIA in deluje kot protipol ISkRA rezidence za umetnike.

Rezidenca gosti avtorje, ki delajo s teorijo novih medijev in teorijo-fikcijo. Spodbuja pisanje kot prakso oblikovanja opisov sveta, ki šele prihaja, ter kot orodje za predlaganje novih planetarnih imaginarijev, ki bi lahko vplivali na dejanske politične, ekonomske, tehnološke in ekološke intervencije.

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

ISkRA rezidenca je organizirana v okviru programa More-Than-Planet in sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Creative Europe.

Kolofon

Bio

Ondřej Trhoň je pisec, kritik, pedagog in doktorski kandidat na Akademiji za likovno umetnost v Pragi. Zanima ga vse, kar je povezano z virtualnimi svetovi, video igrami in presekom digitalnega in političnega.

Ondřej Trhoň