Magtronics

Rezidenca na daljavo
07. – 28. december 2020

Umetniška rezidenca v času COVID-19.

Letošnji rezidentki Mika Satomi in Magdalena Ågren sta po dveh neuspelih poskusih potovanja v Ljubljano na koncu pristali v vasi na Švedskem, kjer v obliki umetniške rezidence na daljavo nadaljujeta svoj eksperiment z e-tekstilnim kostumom in glasbenim vmesnikom telesnih gest za novo predstavo MAG.

Umetnici sta projekt delno zasnovali že na lanski ediciji PIFcampa (2019), v sklopu rezidence na daljavo pa bosta z uporabo e-tekstilij razvili interaktivni kostum, ki glasbeniku omogoča več izrazne svobode in prosto improvizacijo tekom glasbenega nastopa. Rezidenčne rezultate, poskuse, prototipe in raziskave bosta sproti objavljali na blogu; v 2021 pa bosta, upamo, Ljubljano obiskali tudi v živo.

Unikatni kostum, ki ga umetnici razvijata, bo narejen iz senzorjev in e-tekstilij, deloval pa bo kot vmesnik za igranje na analogni sintetizator zvoka in različne zvočne efekte. Kostum bo glasbenikom omogočal več svobode pri samem glasbenem izrazu, saj neposredno izhaja iz estetskih in tehničnih potreb glasbenika, hkrati pa odpira možnost, da glasbenik izvaja tudi koreografijo. Projekt odpira tudi vprašanje, ali bo uporaba elektronskih tekstilij in nosljivih tehnologij med glasbenim nastopom glasbenika razbremenila ali ukrojila.

Kolofon

Mika Satomi in Magdalena Ågren: MAGTRONICS, 2020
interaktivni kostum

Produkcija: Zavod Projekt Atol

Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana. PIFrezidence so dvoletna serija umetniških rezidenc Zavoda Projekt Atol in potekajo v sklopu projekta Feral Labs Network, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Bios

Mika Satomi je umetnica in oblikovalka, ki raziskuje področje e-tekstilij, odzivnega  oblikovanja in fizičnega računalništva. Kot raziskovalka je sodelovala na švedski šoli za tekstil in v škotskem Distance Lab na področju oblikovalskih raziskav ter bila gostujoča profesorica na Weissensee Art Academy Berlin. Diplomirala je iz grafičnega oblikovanja na tokijski univerzi Zokei in magistrirala iz medijskega ustvarjanja na IAMAS na Japonskem. Od leta 2006 s Hanno Perner-Wilson tvori kolektiv KOBAKANT, v okviru katerega skozi skupno delo raziskujeta uporabe tekstilnih obrti in elektronike ter jih uporabljata kot medij za opazovanje tehnoloških vidikov današnje “visoko-tehnološke” družbe. KOBAKANT verjameta v prilaganje tehnologiji ter svoje delo pogosto predstavlja v obliki lucidne kritike stereotipov, ki obdajajo tekstilno obrtništvo in elektronsko inženirstvo. Je soavtorica prostodostopne spletne zbirke ” How To Get What You Want “, kjer redno objavlkja  svoje načrte v obliki različnih naredi sam pristopov k e-tekstilijam.

Mika Satomi

Magdalena Ågren aka MAG je švedska eksperimentalna glasbenica iz Gothenburga. Njen glasbeni pristop zajema sprotno vključevanje različnih glasbenih elementov – trombona, megafona, vokala, DIY elektronike, povratnih zank in ritem mašine, s katerimi skozi premišljeno dinamiko gradi kompleksne zvočne podobe. Izraznost njenega solo nastopa spominja na distopijski lo-fi orkester, ki je včasih zadržan in sugestiven, spet drugič kaotičen in divji. Leta 2016 je za založbi Surplus Recordings in Zeon Light Skiva izdala samostojni album Magnitude. Za seboj ima več kot 200 solo nastopov po Evropi in Severni Ameriki, sodeluje tudi v glasbenih zasedbah SORK in Trapped in a Loop.

Magdalena Ågren