Matter & Emil Kozole

HAOS

Matter – HAOS

Avtorji: Dario Nožić Serini, Emil Kozole, Luka Lah, Matej Tunja
Urednik: Uroš Veber
Založba: КАФАНА, rx:tx
Izdal: Zavod Projekt Atol
Zbirka: RE-LAX

Ljubljana, 2022
Prva izdaja, 300 izvodov

NAROČI

Knjiga HAOS je inkarnacija četrtega, istoimenskega albuma skupine Matter. Sestavljena je iz prič, poezije in vizualnih gradiv, ki omogočajo vpogled v zakulisje miselnih procesov in inspiracij vezanih na glasbo. Knjigo je s člani skupine soustvarjal in oblikoval Emil Kozole, dobri prijatelj in dolgoletni sodelavec skupine.

Čeprav Haos sčasoma postaja ponarodel termin, pravzaprav izhaja iz stare avtohtone matterinščine. Je ena od pogosteje uporabljenih izrazov v besednjaku matternega jezika, a njegov pomen se izkristalizira šele takrat, ko je postavljen v pravi kontekst. Haos je namreč izrazito dvoumna beseda, ki opisuje nekaj intenzivnega ali nenavadnega – bodisi v negativnem bodisi v pozitivnem smislu –, je torej dvoživka, tako kot Amphibios.

Album Haos se poglablja v nemir slehernika, ki je po eni strani naklonjen kaotičnemu načinu življenja (chaos), po drugi strani pa stremi k varnosti, ki jo najde v strukturirani, domači coni udobja (house).

Haos je četrti samostojni album skupine Matter, zbirka petnajstih bangerjev visokega kalibra, ki – za razliko od trilogije plošč, s katerimi se je Matter postavil na zemljevid – še zdaleč ne špara z intenziteto, agresijo in hrupom. Haos je skrbno organiziran kaos.

Plošča je izšla pri založbi КАФАНА, novonastali veji hišne glasbene založbe rx:tx.
Na albumu kot vokalista gostujeta Tsujigiri in Tschimy, kot producenta pa Lou Cyan in Nikson.