Pridružite se nam na prvi v nizu delavnic, ki bodo potekale julija in avgusta pod vodstvom Fransisce Tan.
25. julij 2025 | 17:00–19:00 @ Krater, Ljubljana
Tekom delavnic se bomo osredotočili na raziskovanje hrane skozi skupnostne prakse in iskali povezave med obredom priprave hrane in ustvarjalnim procesom. Raziskovali bomo, kako lahko hrana preseže svojo osnovno vlogo kot vir prehrane in postane sredstvo umetniškega izraza, metafora osebne rasti ter orodje za skupno pripovedovanje zgodb. Aktivnosti bodo potekale v obliki terenskih sprehodov, srečanj in praktičnih delavnic. Od fermentiranih instalacij do užitnih ritualov – Fransisca bo pokazala, kako nas lahko prehranjevanje, tako dobesedno kot simbolno, vodi skozi življenjske prehode s kreativnostjo, skrbjo in radovednostjo.
Prva delavnica:
Hrana & otroštvo: Kako skozi hrano raziskati različna obdobja življenja?
Srečanje je zasnovano tako, da v nas poskuša rebuditi otroško radovednost. Razdeljeno bo na dva dela, začeli bomo s kratkim predavanjem: Uvod v nevroznanost in hrano: senzorično raziskovanje in naše ‘default mode’ omrežje, kjer bomo raziskovali, kako znanost pojasnjuje naše doživljanje hrane in okolja. Sledila bo interaktivna delavnica senzoričnega raziskovanja in meditacije ob hrani, kjer bomo z vajami in raziskovanjem okolice poskušali ponovno uzreti svet z “očmi novorojenčka”, tako da bomo aktivirali vse čute. Vabljeni udeleženci vseh starosti!
Če niste prepričani, ali je delavnica primerna za vas, nam pišite – Fransisca bo z veseljem odgovorila na vprašanja.
Urnik delavnic:
25.7.2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenia
- Hrana & otroštvo: Kako skozi hrano raziskati različna obdobja življenja?
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
28.7. 2025, tekom dneva, PIFcamp, Soča, Slovenija
- Uvodno srečanje na PIFrezidenci, senzorična meditacija s prigrizki
– Delavnica namenjena udeležencem PIFcampa
8. 8. 2025, 17:00, @Krater, Ljubljana, Slovenija
- Fermentacija in obdobje odraslosti: Razmislek o hrani, času in preobrazbi
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
15. 8. 2025, 17:00, @Lokacija bo objavljena naknadno, Ljubljana Slovenija
– Delavnica namenjena vsem, potrebna predhodnja prijava!
O mentorici
Fransisca Tan je avstrijska oblikovalka kulinaričnih izkušenj z raznolikimi izkušnjami s področij kognitivnih znanosti, komunikacije, gastronomije in medijske tehnologije. Z globoko strastjo do raziskovanja in kuriranja transformativnih človeških izkušenj uporablja senzorično moč hrane kot svoje umetniško platno. Kot umetnica, kreativna producentka in vodja mednarodnih projektov si prizadeva graditi mostove med posamezniki iz različnih okolij ter krepiti pomen skupnosti in empatije.
Kot producentka in organizatorka različnih umetniško-kulinaričnih dogodkov v svojem delu promovira skupnostni umetniški pristop, oblikovanje ekosistemov in priložnosti za celovito umetniško ustvarjanje. Soustvarjala je različne mednarodne platforme, dogodke in projekte, mdr. ArtEO (opazovanje zemlje za umetnike), umetniško predstavo »Slippery Grounds« v
Amazonies Spatiales, kurirala koncepta hrane za Aveiro2027, sodelovala pri projektu Umetnost v javnem prostoru na mobilnem sejmu New European Bauhaus, pri umetniški raziskavi “Flavour of Compassion” za dunajski bienale ter sodelovala kot znanstvena strokovnjakinja in producentka v globalni skupnosti Music Tech Fest. Je soustanoviteljica Dunajskega festivala prehrane.
Prijava
Za udeležbo ne potrebujete predznanja, le željo po aktivnem sodelovanju, učenju in deljenju! Udeležba na delavnici je brezplačna, prijavite se lahko na: delavnice@projekt-atol.si. Število mest je omejeno, prijave zbiramo najkasneje do četrtka, 24. julija. Delavnica bo potekala v angleščini.
Za dodatna vprašanja nam pišite na: delavnice@projekt-atol.si
Produkcija
Produkcija: Zavod Projekt Atol Institute v sodelovanju s Kolektivom Trajna/ Krater.
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.
PIFrezidenca poteka v sklopu projekta Rewilding Cultures, ki je sofinanciran s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.