Julian Chollet: HUMUS Sapiens

Delavnica preučevanja prsti in podzemnega sveta v okviru Platforme konS

09. avgust 2020 | 14.00 – 18.00 @ Kamra, Triglavska cesta 8, Bohinjska Bistrica

Prst je resnično zapleten in dinamičen ekosistem – je nenehno spreminjajoča se mešanica mineralov, živih organizmov, razkrajajočih organskih snovi, zraka in vode. Je živa koža našega planeta, ki omogoča nastanek novih oblik življenja in vključujejo hranila, ki so jih tam pustili organizmi preteklosti.

Udeleženci delavnice bodo z uporabo mikroskopa spoznali različne pristope k analizi tal in prsti v svojem lokalnem okolju. Z dobro pripravljenimi vzorci in pravilno nastavitvijo mikroskopa je potop in raziskovanje podtalnega sveta mikrobov relativno enostavno in poučno!

Potek delavnice:
• skupinsko miselno kartiranje različnih pomenov zemlje in humusa,
• izlet v bližnji park, gozd, na vrt ali polje (odvzem vzorcev),
• pregled kakovosti tal z enostavnimi metodami (vlaga, velikost delcev, pH, …),
• izdelava zemeljskih izvlečkov in priprava zbranih vzorcev za mikroskopijo,
• uvod v mikroskopske tehnike,
• zaključek in razmislek o vplivu človeka na tla in zemljo.

O mentorju

Dr. Julian Chollet je nomadski znanstvenik s področja molekularne biologije in član iniciative HUMUS Sapiens. HUMUS sapiens je odprta platforma za raziskovanje in preučevanje prsti, ki v ekologijo tal vnaša naredi-sam in naredi-skupaj pristope ter odprt “hekerski duh”, v okviru praktičnih raziskav pa spodbuja kritične družbene izzive in razmislek o aktualnih znanstvenih diskurzih.

Julian Chollet

Prijava

Udeležba na delavnice je brezplačna, a je število mest omejeno, obvezna je prijava na projekt.kamra@gmail.com. Delavnica bo potekala v angleščini in je namenjena radovednežem vseh starosti, predznanje ni potrebno. S seboj lahko prinesete svojo lopatko in vzorce prsti.

Produkcija

Zavod Projekt Atol v sodelovanju s projektom Kamra Bohinj. Delavnica je del projekta konS.

konS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.