The Radiant

documenta (13), Kassel, Nemčija
09. junij – 16. september 2012

Film raziskuje posledice dogodkov 11. marca 2011, ko je ob 14:45 veliki potres v Tohoku prizadel severovzhodno obalo Japonske, sprožil cunami in povzročil delno stopitev sredice reaktorja jedrske elektrarne Daiiči v Fukušimi. Delo priklicuje na površje zgodovinske obete jedrske energije in hkrati predstavi prihodnje nevarnosti sevanja, ki se stekajo v mračno sedanjost. Na ta način lahko osvetljena mesta in evakuirane vasi Japonske pojmujemo kot laboratorij za globalni jedrski režim, ki izpostavlja prebivalce nekropolitiki sevanja.

Kolofon

The Otolith Group: The Radiant, 2012
film

The Radiant je nastal na povabilo dOCUMENTE 13 z dodatno podporo fundacij Museum of Contemporary Art of Barcelona  MACBA, Project 88 Mumbai, Blood Mountain Budapest in Zavoda Projekt Atol, s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Bio

The Otolith Group je skupina umetnikov, ki sta jo leta 2002 ustanovila Anjalika Sagar in Kodwo Eshun. Delujejo na področju filma in videa, kot kustosi in pisci, ter razvijajo javne platforme za podrobno preučevanje podobe sodobnih družb. Njihovo delo je bilo med drugim predstavljeno na 29. bienalu v São Paulu (2010) in na Manifesti 8 (2010). Njihove solo razstave vključujejo gostovanje s projektom Thoughtform v barcelonski MACBI (2010) in Rimski MAXXI (2011). Povezava The Otolith Group s Projektom Atol se je začela leta 2003, ko so umetniki sodelovali v mikrogravitacijskih poletih, izvedenih v Centru za urjenje kozmonavtov Jurija Gagarina v sklopu konzorcija MIR ob podpori Arts Catalyst, V2, Leonardo/Olat in Zavoda Projekt Atol. V Sloveniji je bil film Otolith I (2003) predstavljen leta 2004 na razstavi kustosinje Nataše Petrešin Bachelez Our House is A House that Moves v galeriji ŠKUC.

The Otolith Group